Dlaczego warto planować posiłki?

28 February 2020

Czy codzienne przygotowywanie posiłków, kiedy musisz uwzględnić preferencje smakowe każdego członka rodziny, sprawia, że masz ochotę uciec z kuchni i nigdy tam nie wracać? Czy praca od rana do wieczora i wieczny pęd nie pozwalają Ci odpowiednio zadbać o to, co trafia na Twój talerz? Czy zdarza Ci się iść na zakupy z totalną pustką w głowie, głodna jak koń po wyścigu i w rezultacie wrzucać do koszyka co pod ręką … i niekoniecznie zdrowe produkty?   

Planowanie posiłków na cały tydzień może wydawać się z początku przerażającym wyzwaniem, ale obiecuję – jeśli tylko spróbujesz, przepadniesz i staniesz się fanką planowania najmniejszego kęsa. 

Ale po kolei… 

Dlaczego warto planować posiłki? 

ZDROWIE

Po pierwsze i najważniejsze: regularne jedzenie sprzyja naszemu zdrowiu. Dietetycy i specjaliści żywienia zalecają spożywanie od 3-5 posiłków dziennie, w zależności od Twoich preferencji. Jeśli odpowiednio wcześniej zaplanujesz wszystkie potrawy, masz szansę o tym nie zapomnieć. 🙂 

Co więcej, jeśli będziesz brała ze sobą do pracy własne przekąski, nie skusi Cię już żadne “przypadkowe” ciastko do kawy (choć od czasu do czasu – czemu nie?).

Tu na ratunek leci mój ulubiony ostatnio system przygotowywania gotowych posiłków tzw. “Prep food” – zajrzyj do naszej grupy LoveSimple, na jednym z Live zaprosiłam do mojej kuchni i pokazałam dziewczynom proces przygotowań prep posiłków:) LIVE TUTAJ!

Moja droga chciałam Cię dzisiaj namówić choćby do małej do próby z planowaniem działań w kuchni, w szczególności gdy gotowanie nie należy do Twoich pasji. Planowanie posiłków pomoże Ci trzymać się ustalonych zasad, plus dzięki niemu zdecydowanie oszczędzasz czas.

DIETA

Wiele osób zaczyna planowanie posiłków dopiero wtedy, kiedy przechodzi na dietę. Chcąc kontrolować ilość i jakość tego, co trafia na ich talerze, skrupulatnie planują i rozpisują każdą potrawę. Nie jesteś na diecie? Nic straconego! Planowanie sprawi, że inaczej spojrzysz na to, co jesz. A jeśli coś Ci zaszkodzi, wystarczy, że zerkniesz do plannera i od razu będziesz widziała winnego. 

To również doskonała okazja do tego, żeby wreszcie wypróbować te wszystkie przepisy z blogów kulinarnych ;), o których wciąż zapominasz. Przyznaj, ile razy obiecywałaś sobie, że ugotujesz jakąś smakowicie wyglądającą potrawę, a gdy przychodziło co do czego, okazywało się, że w brakuje Ci kilku ważnych składników? Teraz nie tylko możesz ją wpisać do przykładowego menu, ale i dokładnie zaplanować jej wykonanie 🙂 

RODZINA

Kiedy trzeba wykarmić nie tylko siebie, ale i całą rodzinę, planowanie jest najlepszym rozwiązaniem, jakie przychodzi mi do głowy. Nawet jeśli jecie obiady w pracy / szkole / przedszkolu to przecież zawsze zostaje kilka innych posiłków do zorganizowania.

OSZCZĘDZANIE CZASU I PIENIĘDZY

Planując, zaoszczędzasz czas i pieniądze. Jak? To proste. Ustalając posiłki z góry na cały tydzień, doskonale wiesz, jakich składników powinnaś użyć do danej potrawy. Widzisz czarno na białym, co masz w lodówce, a co musisz dokupić. W ten sposób zakupy załatwiasz sprawnie i szybko. Nie ma bezcelowego kręcenia się po sklepie i wracania trzy razy po zapomniane produkty. Tym samym również nie wkładasz do koszyka byle czego i nie wydajesz pieniędzy na coś, czego wcale nie potrzebujesz. Na końcu artykułu mam dla Ciebie super check listę z produktami, na pewno Ci się przyda:)

FILOZOFIA ZERO WASTE

Na pewno znasz podejście zero waste. Im mniej masz niepotrzebnych rzeczy w lodówce, tym mniej ich marnujesz i wyrzucasz. Planując, jesteś w stanie zużyć wszystko, co zakupiłaś. 

JAK PLANOWAĆ

No dobrze, wiesz już, dlaczego warto planować posiłki. Teraz powiem Ci jak to zrobić najprościej. Z początku zajmie Ci to pewnie sporo czasu, ale gdy już wszystko zaplanujesz i przygotujesz, będzie szło jak z płatka! 

W notatniku z listami lub na zwykłych kartkach przygotuj sobie spis wszystkich potraw, jakie lubisz i jakie tylko przyjdą Ci do głowy. Podziel je na odpowiednie kategorie: śniadania, przekąski, obiady, kolacje. Możesz inspirować się swoim własnym doświadczeniem, książkami kucharskimi, blogami kulinarnymi. Do akcji pod tytułem “Planowanie”, włącz również pozostałych członków rodziny – niech każdy poda swoje propozycje.  W ten sposób znacznie zminimalizujesz ryzyko wykonania potraw, których nikt (oprócz Ciebie) nie będzie jadł. Dla każdej kategorii przygotujcie po kilka / kilkanaście różnych wariantów. Im więcej pomysłów zbierzesz teraz, tym mniej pracy będziesz mieć później. 

Gdy już wszystko spiszesz, ułóż karteczki w co najmniej 7 różnych konfiguracjach – w ten sposób zaplanujesz posiłki na cały tydzień! 

Na fotce tygodniowy plan posiłków w Simple Planner 🙂 Tablela z rozkładem posiłków, miejce na listę zakupów spożywczych i na dodatkowe notatki.

Przepisz wybrane posiłki do planu MENU w swoim Simple Planner. Wcale nie musisz oznaczać dni konkretną datą. Planner jest tak skonstruowany, że będziesz mogła wracać do swoich tygodniowych jadłospisów w każdym momencie roku. Dzięki temu, że jeden tydzień to jedna strona, masz doskonały pogląd na wszystko. Jeśli jesz na przykład pięć posiłków dziennie i martwisz się tym, że w plannerze są tylko cztery – spokojnie. Jest też miejsce na notatki, gdzie możesz wpisać przykładowe przekąski :).Tuż obok znajduje się miejsce na Twoją listę zakupów. Możesz tam wpisać podstawowe produkty, potrzebne do przygotowania potraw. A jeśli szukasz czegoś bardziej rozbudowanego – pobierz check listę, którą dla Ciebie przygotowałam TUTAJ!.

Mam nadzieję, że przekonałam Cię do znalezienia czasu na rozplanowanie posiłków, które właśnie przyczyni się do późniejszej mega oszczędności Twojego cennego czasu:)

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Shares