Moi kochani chyba czas na zaplanowanie słodkiego poczęstunku w nadchodzącym Halloween:) Dzisiaj super prosty pomysł na pająkowe ciasteczka z chocolate chips!!! Pomysł prosto z Kanady od cudownej Cheryl, która zgodziła się podzielić z nami Swoim przepisem klasycznych amerykańskich ciastek tyle, że z małym Halloween-owym trikiem:) Co o tym myślicie? Bo ja już wiem co będziemy robić z dziewczynkami w weekend:)
Składniki:
225 g miękkiego posiekanego masła
¾ szklanki cukru białego
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka wanilii
½ łyżeczki wody
2 jajka
2 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka czekoladowych groszków
½ szklanki czekoladowych groszków do dekoracji nóżek pająka
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wymieszaj lub zmiksuj masło, cukier, wanilię i wodę do uzyskania kremowej masy, dodaj jajka, mąkę, sól i sodę. Do masy dosyp czekoladowe groszki i wszystko razem wymieszaj. Uformuj kulki i rozmieść na wysmarowanej masłem blaszce (lub na papierze do pieczenia), zachowaj odstępy, lekko spłaszcz i umieść po 2 -3 dodatkowe groszki czekoladowe na powierzchni ciasta (potrzebne do stylizacji czekoladowego pająka po upieczeniu ciasteczek). Ciasteczka pieczemy 10-12 minut, aż zaczną brązowieć. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a w między czasie rozpuść w mikrofalówce (ok.30sek) lub w kąpieli wodnej dodatkowe groszki czekoladowe, do uzyskania masy kremowej. Umieść roztopioną czekoladę w woreczku foliowym z obciętym malutkim rożkiem i udekoruj dodane na górze ciastek „chocolate chips” cieniutkimi paseczkami (nogi pająka:)). Pająkowe „chocolate chips ciastka są gotowe i czekają na Halloween słodko-mroczny bufet:) Udanych i smacznych wypieków. Pozdrawiam
Thank You Cheryl for sharing 🙂 Moms&Munchkins