Halloween Pająkowe „Chocolate Chips” Ciasteczka / Halloween Chocolate Chips Cookies

8 October 2014

8.10.2014_1

Moi kochani chyba czas na zaplanowanie słodkiego poczęstunku w nadchodzącym Halloween:) Dzisiaj super prosty pomysł na pająkowe ciasteczka z chocolate chips!!! Pomysł prosto z Kanady od cudownej Cheryl, która zgodziła się podzielić z nami Swoim przepisem klasycznych amerykańskich ciastek tyle, że z małym Halloween-owym trikiem:)  Co o tym myślicie? Bo ja już wiem co będziemy robić z dziewczynkami w weekend:)

Składniki:

225 g miękkiego posiekanego masła
¾ szklanki cukru białego
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka wanilii
½ łyżeczki wody
2 jajka
2 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka czekoladowych groszków
½  szklanki czekoladowych groszków do dekoracji nóżek pająka

Rozgrzej piekarnik do 190C.

Wymieszaj lub zmiksuj masło, cukier, wanilię i wodę do uzyskania kremowej masy, dodaj jajka, mąkę, sól i sodę. Do masy dosyp czekoladowe groszki i wszystko razem wymieszaj. Uformuj kulki i rozmieść na wysmarowanej masłem blaszce (lub na papierze do pieczenia), zachowaj odstępy, lekko spłaszcz i umieść po 2 -3 dodatkowe groszki czekoladowe na powierzchni ciasta (potrzebne do stylizacji  czekoladowego pająka po upieczeniu ciasteczek). Ciasteczka pieczemy 10-12 minut, aż zaczną brązowieć. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a w między czasie rozpuść w mikrofalówce (ok.30sek) lub w kąpieli wodnej dodatkowe groszki czekoladowe, do uzyskania masy kremowej. Umieść roztopioną czekoladę w woreczku foliowym z obciętym malutkim rożkiem i udekoruj dodane na górze ciastek „chocolate chips” cieniutkimi paseczkami (nogi pająka:)). Pająkowe „chocolate chips ciastka są gotowe i czekają na Halloween słodko-mroczny bufet:) Udanych i smacznych wypieków. Pozdrawiam

8.10.2014_2 8.10.2014_3 8.10.2014_4

Thank You Cheryl for sharing 🙂 Moms&Munchkins

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Shares